Muurblokken
Wil je hoogteverschil creëren, een border afwerken of een zitmuur maken? Met muurblokken geef je je tuin structuur en sfeer. Met deze stevige blokken kun je muurtjes en traptreden bouwen, maar ook bloembakken of complete buitenkeukens! Bij Heuveltuin in Putten vind je muurblokken in verschillende kleuren, maten en stijlen. Van strak en modern tot robuust en landelijk, voor iedere smaak kun je bij ons terecht.
Muurblokken stapelblokken tuin
Muurblokken worden ook wel stapelblokken genoemd. Ze zijn perfect voor het aanleggen van tuinmuren of verhoogde borders op maat, makkelijk te stapelen en geven je tuin een nette en verzorgde uitstraling.
Populaire toepassingen:
Verhoogde plantenbakken
Zitmuren of bankjes
Keermuren bij hoogteverschillen
Strakke afscheidingen tussen gras, grind of bestrating
Meubels voor een BBQ
Bij Heuveltuin hebben we diverse soorten muurblokken, passend bij elke uininrichting en stijl. Van strak beton tot natuurlijke steenlook.
Muurblokken tuin
Muurblokken zijn functioneel en decoratief in elke tuin. Of je nu een moderne stadstuin hebt of een landelijke grote tuin, er is altijd een geschikte muursteen. Je kunt muurblokken combineren met tuintegels, grind of hout voor een speels geheel.
Tip: werk met verschillende hoogtes en lijnen om diepte aan je tuin te geven.
Veelgebruikte stijlen voor muurblokken in de tuin:
Strakke betonnen blokken voor een moderne sfeer
Gebroken natuursteen of trommelstenen voor een rustiek en levendig geheel
Antraciete muurblokken voor een stoer en robuust effect
Muurblokken plaatsen
Muurblokken plaatsen is met een beetje voorbereiding vaak prima zelf te doen. Een goed geplaatste bloembak, trap of wand gaat jarenlang mee en zorgt voor structuur en sfeer in je tuin.
Een mooie manier om hoogteverschil in je tuin op te vangen of om een strakke border of zitmuur te maken.
Hoe plaats je muurblokken in je tuin?
Begin met een sterke fundering. Graaf een sleuf en vul deze met een laag stabilisé of ophoogzand. Voor grotere muren kun je het beste een betonfundering gebruiken.
Zorg dat de eerste laag waterpas ligt. Dit is de basis van de muur. Als de eerste laag scheef ligt, is de rest ook instabiel.
Bouw in lagen op en plaats de rijen verspringend voor extra stevigheid. Bij sommige blokken (zoals Crack & Stack) grijpen de stenen in elkaar.
Lijmen of metselmortel. Voor extra stevigheid kun je muurblokken ook lijmen met speciale steenlijm. Dat werkt snel en zonder voegen.
Werk af met een deksteen of afdekstrip. Dit geeft een strak resultaat en beschermt tegen water van bovenaf, waardoor de stenen langer mooi blijven.
Wil je zeker weten dat jouw muur sterk genoeg is en perfect staat? Laat de muurblokken plaatsen door de vakmensen van Heuveltuin. We helpen graag. Van ontwerp tot voorbereiden en afwerking, we nemen alles voor je uit handen.
Muurblokken lijmen
Als je je muurblokken extra stevig wilt vastzetten kun je muurblokken lijmen. Gebruik hiervoor speciale steenlijm of PU-lijm, die snel uithardt en weerbestendig is. Vooral bij hogere muurtjes of intensief gebruik zoals trappen is verlijmen een slimme oplossing.
Voordelen van muurblokken lijmen:
Extra sterk
Geen voegwerk nodig
Snel klaar
Geen resten van cement
Neem contact met ons op voor advies over juiste lijmproduct en de beste verwerkingsmanier voor jouw tuinproject.
Verschil muurblokken en stenen
Muurblokken en (metsel)stenen worden allebei gebruikt om muurtjes of plantenbakken te bouwen, maar toch zijn er verschillen. Dit zit bijvoorbeeld in de toepassing en de manier van verwerken.
Muurblokken zijn speciaal ontworpen om makkelijk en snel te stapelen. Ze zijn vaak breder, zwaarder en hebben een strakke of getrommelde afwerking. Je gebruikt ze vooral voor tuinmuren, verhoogde borders, traptreden of keerwanden. Ze zijn droog te stapelen of te verlijmen met steenlijm. Zonder metselwerk. Dit zorgt dat het snel en makkelijk werkt.
Stenen (zoals bakstenen of klinkers) worden meestal gebruikt voor metselwerk of bestrating. Ze zijn kleiner en dunner dan muurblokken en moeten meestal echt gemetseld worden met specie. Het bouwen met stenen is dus vaak arbeidsintensiever.
Kort samengevat:
Muurblokken → makkelijk stapelbaar, veel gebruikt voor tuinmuren en borders
Stenen → geschikt voor metselen, vooral geschikt voor gevels of bestrating
Wil je een snel en sterk resultaat voor in je tuin? Kies dan muurblokken. Snel, praktisch en stijlvol.
Muurblokken afmetingen
Muurblokken zijn er in allerlei maten en vormen. Je kunt ze dus altijd afstemmen op jouw tuinontwerp. Of je nu een lage border maakt of een robuuste muur, de juiste afmeting muurblok geeft de beste stevigheid en zorgt voor de sfeer dit jij wilt.
De meest voorkomende muurblokken zijn 30 tot 60 cm, lang, hebben een hoogte van 7 tot 15 cm en een diepte van 20 tot 30 cm. Voor lage muurtjes of bloembakken worden meestal kleinere blokken gebruikt, grotere muurblokken zijn ideaal voor bijvoorbeeld trappen of keerwanden.
Populaire afmetingen muurblokken:
30 x 20 x 10 cm. Compact en makkelijk te verwerken
40 x 25 x 12 cm. Perfect oor stevige muurtjes en borders
60 x 30 x 15 cm. Voor grotere projecten. Denk aan trappen of keerwanden
Tip: Let bij het kiezen van de maat ook op het gewicht per stuk en het totaalgewicht per m², zeker als je ze zelf gaat plaatsen. Bij Heuveltuin vind je muurblokken in verschillende afmetingen, kleuren en afwerkingen. Er is altijd een blok dat bij jouw tuin en ideeën past.
Muurblokken antraciet
Muurblokken in antraciet zijn nog steeds een trend in de tuin. Deze diepe, grijs-zwarte kleur geeft een moderne en luxe uitstraling. Antraciete blokken zijn heel mooi met hout, groene beplanting en lichte tegels. Ook passen ze mooi bij kunstgras of grind in een lichte kleur, voor speels contrast.
Waarom kiezen voor antraciete muurblokken?
Stijlvol en tijdloos
Mooi contrast met groene beplanting, gras en tegels
Makkelijk te combineren met andere materialen
Bij Heuveltuin hebben we diverse antraciete muurblokken op voorraad, in verschillende formaten en afwerkingen. Kom ze gerust bekijken in onze showroom in Putten. Wil jij jouw tuin verrijken met stijlvolle en duurzame muurblokken? Kom langs bij Heuveltuin We helpen je graag bij het kiezen én eventueel leggen van jouw nieuwe tuinmuur.
Veelgestelde vragen over muurblokken in de tuin
1. Wat zijn muurblokken precies?
Muurblokken zijn stapelbare stenen of blokken om muurtjes, verhoogde borders, bloembakken of traptreden mee te maken. Ze zijn er in verschillende materialen, kleuren en formaten en zijn functioneel maar toch decoratief in de tuin.
2. Moet ik muurblokken met cement vastzetten?
Niet altijd. Veel muurblokken kun je droog stapelen. Voor extra stevigheid is het slim om de blokken te lijmen met speciale steenlijm. Zeker bij hogere muurtjes raden we dit aan. Dit zorgt namelijk voor een sterk resultaat zonder voegwerk.
3. Welke muurblokken zijn het meest geschikt voor een moderne tuin?
In een moderne tuin passen strakke, gladde betonnen muurblokken in een neutrale kleur zoals grijs of antraciet het beste. Deze blokken zorgen voor een strak geheel en passen mooi bij keramische tegels of grind.
4. Hoe diep moet de fundering zijn voor muurblokken?
Voor een laag muurtje tot ongeveer 40 cm is een vlakke ondergrond van zand of gestabiliseerd zand voldoende. Voor hogere muurtjes heb je een stevige fundering van beton of een grindmengsel nodig.
5. Kun je muurblokken ook combineren met verlichting?
Ja, dat kan zeker! Je kunt bijvoorbeeld led-spots of strips tussen de lagen muurblokken verwerken of onderaan een muurtje plaatsen. Dat zorgt voor extra sfeer in de avonduren.
6. Zijn muurblokken geschikt voor verhoogde plantenbakken?
Muurblokken zijn perfect voor het maken van verhoogde borders en plantenbakken. Kies voor een blok met een robuuste look en vergeet niet om goede waterafvoer in het ontwerp mee te nemen.
7. Hoeveel muurblokken heb ik nodig?
Dit ligt aan de afmetingen van je muur en het formaat van de blokken. Als je weet hoe lang en hoog het muurtje wordt, kunnen wij voor je uitrekenen hoeveel stuks je nodig hebt. We helpen je hier graag mee.
8. Zijn muurblokken bestand tegen vorst en regen?
Ja, de meeste muurblokken zijn gemaakt van vorstbestendige materialen zoals beton of natuursteen. Ze kunnen goed tegen regen en temperatuurwisselingen. Voor langdurige schoonheid adviseren we je om ze goed te plaatsen en eventueel een beschermlaag te geven.